Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Χριστούγεννα... στο σπίτι της Αντουανέττας



 Το σπίτι της Αντουανέττας επισκέφτηκε το Β2 για τα προεόρτια των Χριστουγέννων. Οι μαθητές με χαρά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα " Ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο" συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους Ραλλού Μάκρα.

Έπαιξαν, τραγούδησαν, ζωγράφισαν και ενθουσιασμένοι επέστρεψαν στο σχολείο.

Η γιορτή των Χριστουγέννων τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, δεν αποτελούσε ιδιαίτερη γιορτή και οι χριστιανοί τη γιόρταζαν μαζί με τη βάφτιση στις 6 Ιανουαρίου. 
Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, πρώτος ο Μέγας Βασίλειος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ εκφώνησε την πρώτη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων.
Το «Γενέθλιον»  είχε συνδυαστεί με τη χειμερινή τροπή του ήλιου που στις 25 Δεκεμβρίου αρχίζει να κερδίζει έδαφος και να στέκεται περισσότερο στο Ουράνιο στερέωμα.
Αυτή ήταν ημέρα χαράς για τους Ρωμαίους διότι έφευγε το σκοτάδι και ερχόταν το φως. Ήταν μέρα τόσο γιορτινή και αγαπητή που καμία προτροπή των πατέρων της Εκκλησίας δε στάθηκε ικανή να ελαττώσει τη συμμετοχή των πρώτων Χριστιανών.
Γι’ αυτό οι πατέρες της Εκκλησίας βρήκαν ένα δοκιμασμένο μέσο, την «υποκατάσταση». Όρισαν δηλαδή την 25η Δεκεμβρίου σαν ημέρα γέννησης του Χριστού, δηλαδή του νέου Ήλιου που έδιωξε τα σκοτάδια της ειδωλολατρίας, από τις ψυχές των ανθρώπων και τις πλημμύρισε με χριστιανικό φως.
Έτσι, στις 25 Δεκέμβρη ο ένας Ήλιος υποκατέστησε τον άλλο με αποτέλεσμα η ημερομηνία να οριστεί ως η επίσημη ημερομηνία γέννησης του Χριστού.
Ο εορτασμός της Γεννήσεως στις 25 Δεκεμβρίου πέρασε και από τη Δύση στην Ανατολή γύρω στο 376 μ.Χ. 
Μάλιστα, το 386 μ.Χ., ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρότρυνε την εκκλησία της Αντιόχειας να συμφωνήσει στην 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης.
Πολύ αργότερα, το 529 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός απαγόρευσε την εργασία και τα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τα ανακήρυξε δημόσια αργία. Ως το 1.100 μ.Χ., καθώς είχε επεκταθεί η δράση των ιεραποστολών στις παγανιστικές ευρωπαϊκές φυλές, όλα τα έθνη της Ευρώπης γιόρταζαν τα Χριστούγεννα.






Το σπίτι της Αντουανέττας
Είναι η έδρα του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας και  ένα από τα πιο  χαρακτηριστικά κτίρια της Αλεξανδρούπολης.
Χτισμένο από ξύλο και με χαρακτηριστική κόκκινη κεραμοσκεπή βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή 20.

Πήρε το όνομά του από την Αντουανέττα Δεμτσάν, η οποία αποτέλεσε την πρώτη και πιο αγαπημένη, σύμφωνα με τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης , καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας στην πόλη.
 Όνειρο της, ήταν το κτίριο να λειτουργήσει είτε ως κέντρο ανάπτυξης γλωσσών και πολιτισμών είτε ως βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών για παιδιά.
Έτσι το δωρίζοντας το Σπίτι της, αυτό από το 2002 φιλοξενεί τις δραστηριότητες του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τη λειτουργίας της βιβλιοθήκης που φιλοξενείται στους χώρους του.
Στόχος του συλλόγου «Το Σπίτι της Αντουανέττας» είναι να προωθήσει τη γαλλική γλώσσα και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εθελοντισμού στους νέους λειτουργώντας σαν σύνδεσμος ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της πόλης και την τοπική κοινωνία καθώς τις δραστηριότητές του υποστηρίζουν φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου