Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

κι όμως ... μπορούμε και με τη μάσκα!

 


Όπως εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία του Covid-19 και σύμφωνα με τις οδηγίες τόσο του ΕΟΔΥ όσο και τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, φοράμε όλοι μάσκα. 

Ο τρόπος που τα παιδιά θα πειστούν και θα μάθουν τον τρόπο εξαρτάται από την παράλληλη συνεργασία οικογένειας και σχολείου, και πάντα υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να διδάξουμε τα παιδιά μας οτιδήποτε και ίσως θα εκπλαγούμε με το πόσο γρήγορα μαθαίνουν.

10 βήματα για να συνηθίσουν τα παιδιά τη μάσκα,από την  Μαρία Κλάδη-Κοκκίνου, Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου,  μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Βήμα 1

Κατ΄αρχήν πρέπει εμείς οι ίδιοι να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα να προφυλάξουμε και να προφυλαχθούμε. 

Βήμα 2

Φοράμε κι εμείς μάσκα με χαμόγελο και φροντίζουμε να μην εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας μπροστά στα παιδιά. Τα παιδιά φοβούνται όταν φοβόμαστε κι εμείς. 

Βήμα 3

Μην περιμένετε την ημέρα που θα πάει το παιδί σχολείο για να φορέσει τη μάσκα. Καλό είναι να το εκπαιδεύσετε αρκετές ημέρες πριν.

Βήμα 4

Εξηγήστε στο παιδί σας με τη γλώσσα που καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο θα χρειαστεί να φοράει μάσκα.

Βήμα 5

Πάρτε αρκετές μάσκες με σχέδια ή διάφορα υλικά και αφήστε το παιδί να επιλέξει αυτή που το βολεύει.

Βήμα 6

Φορέστε μαζί του τη μάσκα και παρατηρήστε πόση ώρα αρχικά την ανέχεται πριν αρχίσει να την τραβάει από το πρόσωπο του. Είναι 5 λεπτά; Είναι 10 λεπτά; Σημειώστε το χρόνο.

Βήμα 7

Την επόμενη φορά που θα φορέσετε μάσκα βγάλτε την πριν αρχίσει το παιδί να την τραβάει και επιβραβεύστε το άμεσα με κάποιο τρόπο πριν το χρόνο που συνήθως εκδηλώσει δυσαρέσκεια (μπορείτε να του προσφέρετε πρόσβαση σε ένα παιχνίδι, να του πείτε μπράβο, να το χαϊδέψετε – ότι είναι ενισχυτικό για το παιδί σας). Το ιδανικό είναι να παρέχετε κάποια επιβράβευση η οποία δεν είναι διαθέσιμη σε άλλες περιστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να βγάλετε τη μάσκα και να επιβραβεύσετε το παιδί πριν αρχίσει να δυσανασχετεί.

Βήμα 8

Σταδιακά και αργά αυξήστε το χρόνο που θα παραμένετε με τη μάσκα. Αν δυσανασχετήσει στον αυξημένο χρόνο βγάλτε του τη μάσκα, μην το επιβραβεύσετε, μην σχολιάστε τίποτα και την επόμενη φορά μειώστε πάλι το χρόνο.

Βήμα 9

Όταν φοράει το παιδί τη μάσκα αφήστε το να ασχοληθεί με κάτι ευχάριστο όπως το να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να παίξει παιχνίδια στον υπολογιστή. Αυτό βοηθάει διότι του αποσπά την προσοχή και διότι η μάσκα συνδέεται με κάτι ευχάριστο.

Βήμα 10

Σταδιακά όταν θα κατακτήσετε ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα φορώντας τη μάσκα αρχίστε να πηγαίνετε μαζί του και σε διαφορετικούς χώρους εκτός σπιτιού ξεκινώντας πρώτα από πιο οικεία περιβάλλοντα, που μοιάζουν με το σπίτι σας όπως το σπίτι ενός φίλου του.

Κι εμείς στο σχολείο θα συμπληρώσουμε τη δική σας προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου