Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Όταν τα σχολεία ανοίγουν...

Μπήκε ο Σεπτέμβρης... έφτασε η ώρα για την έναρξη των μαθημάτων. Για κάποιους είναι μια όμορφη εποχή, για άλλους αγχώδης και δύσκολη. Σίγουρα όμως όλοι, μικροί και μεγάλοι πρέπει, σιγά σιγά, να προετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά.


Το ξεκίνημα του σχολείου οδηγεί το παιδί σε μια καινούρια πραγματικότητα και μάλιστα η πρώτη φορά στο σχολείο είναι μια δύσκολη εμπειρία όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Ο φόβος του αγνώστου, ο αποχωρισμός από τους γονείς, η συνειδητοποίηση του παιδιού ότι χάνει τα «πρωτεία» αφού πια δεν βρίσκεται μόνο εντός οικογένειας, η απώλεια της αίσθησης της μοναδικότητας που είχε στο σπίτι, η γνώση ότι θα πρέπει να δουλέψει για να ενταχθεί σε μια νέα και άγνωστη ομάδα αποτελούν για το παιδί τόσο πρακτικές όσο και συναισθηματικές δυσκολίες, που σηματοδοτούν το πέρασμά του από το σπίτι στο σχολείο. Ο χρόνος προσαρμογής, όμως, κάθε παιδιού στο σχολείο είναι διαφορετικός και μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ώρες μέχρι λίγες εβδομάδες. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να βοηθήσουμε το παιδί μας να προσαρμοστεί ευκολότερα.

Για μια ομαλότερη μετάβαση από την ξενοιασιά στο πρόγραμμα του σχολείου και των εξωδιδακτικών υποχρεώσεων παραθέτουμε χρήσιμες - αν και γνωστές - συμβουλές:

Τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται πιο αργά το καλοκαίρι και φυσικά ξυπνάνε και πιο αργά το πρωί. Προσπαθήστε κάποιες μέρες πριν την έναρξη του σχολείου- ιδανικά μια εβδομάδα πριν- να επαναφέρετε τα ωράρια ύπνου σε αυτά της σχολικής ρουτίνας. Σταδιακά δηλαδή να πάνε τα παιδιά νωρίτερα για ύπνο, ώστε να μην έχετε προβλήματα με το πρωινό ξύπνημα. 

Αφήστε όλες τις αρνητικές και αγχώδεις σκέψεις σας στην άκρη. Μεταδώστε στα παιδιά σας χαρά και θετική προσμονή για τα όμορφα πράγματα που θα έχει η νέα σχολική χρονιά!  Κάντε θετικές σκέψεις, προγραμματίστε την καθημερινότητα σας και ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν τις σχολικές επιδόσεις ή τις μαθησιακές δυσκολίες. 

Πολλά παιδιά γεμίζουν άγχος για την έναρξη του σχολείου, κάποια μάλιστα εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και άρνηση. Αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν και μετά θυμίστε τους την ομορφιά της μαθητικής ζωής, τα παιχνίδια, τους φίλους που θα ξαναδούν και βεβαιώστε τους ότι θα είστε πάντα δίπλα τους. Ειδικά για τα νεοφερμένα, τα πρωτάκια μας, διαβεβαιώστε ότι το μεσημέρι θα είστε εκεί για να τα περιμένετε!

Προετοιμάστε τα παιδιά για το άνοιγμα των σχολίων συζητώντας τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους αλλά και για τα νέα μαθήματα που τυχόν θα έχουν. Αν πρόκειται για πρωτάκια, η προετοιμασία πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την πρώτη δημοτικού.

Αγοράστε ή βρείτε τη σχολική τσάντα, κάποια τετράδια, όμορφα μολύβια, γόμες, φακέλους κ.λ.π. Τακτοποιήστε το δωμάτιο, ξεφορτώνοντας περιττά αντικείμενα. Μια ανακαίνιση, ακόμα και μικρή, όπως μια νέα αφίσα ή κάλυμμα ή λάμπα, είναι καλό να γίνεται στο δωμάτιο που θα διαβάζει το παιδί. 

Βάλτε τα παιδιά να μιλήσουν ή να συναντηθούν με κάποιο συμμαθητή τους. Μπορείτε επίσης να κανονίσετε να έρθουν μαζί και την πρώτη μέρα στο σχολείο!

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ να πείτε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε!
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ να πείτε στα παιδιά σας ότι και μεις οι δάσκαλοι είμαστε εδώ, δίπλα τους, έτοιμοι να τους βοηθήσουμε να μάθουν πώς να μαθαίνουν.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ να φορέσετε το καλύτερό σας χαμόγελο!
Καλή σχολική χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου